Az elkészített terv részletessége és mélysége a vállalkozás méretétől és tevékenységének jellegétől is függ. A terv tartalma aszerint változhat, hogy a vállalkozás szolgáltatást nyújt, termel vagy valamely fogyasztási cikk vagy ipari termék értékesítésével foglalkozik-e.

A piac mérete, a verseny és a lehetséges növekedés szintén befolyásolja az előzetes terv tartalmát. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy az üzleti terv ne legyen túlságosan terjedelmes, csak a szükséges, de elégséges adatokat, ismertetőket tartalmazza.

Nagyon fontos, hogy az összefüggések érthetőek legyenek. Ha előre tudjuk, kinek készül az üzleti terv, legjobb egy előzetes beszélgetés során tisztázni, hogy milyen pontokra térjünk ki részletesebben. Különösen fontos ez, ha valamelyik bank számára készítjük az üzleti tervet.

Magyarországon a bankok egymástól eltérő szempontokat adnak meg az üzleti terv /hitel vagy kölcsönkérelem/ összeállításához.

Ezért  előzetesen tájékozódni kell a választott banknál a hitelfelvétel gyakorlatáról, a hitelkérelem /kölcsönkérelem/ tartalmi és formai követelményeiről.

A következő tartalmi elemek általában minden hitelkérelemben megtalálhatók.

A bemutatkozás tartalmazza az általános adatokat: a vállalkozás nevét, címét, telefonszámát, a számlavezető bank(ok) nevét, a bankszáml(ák) számát, a hitelkérő KSH és adószámát. A vállalkozás tulajdonosainak a személyi adatait, iskolai végzettségét, gazdálkodási gyakorlatát. Ebben a részben kell bemutatni magát a vállalkozást is.

Közölni kell a vállalkozás jogállását (társaság, magánvállalkozó), tevékenységi körét, a cég alapításának kezdetét és eddigi eredményeit. Ismerni kell a szerződéses partnerek körét (a jelentős szállítók, illetve vevők nevét). A következő nagy fejezet a tervezett beruházást ismerteti. A fejlesztés részletes leírásával kezdődik. Meddig tart a beruházás? Ki a kivitelező? Mennyibe kerül a beruházás (a költségek részletes bontásban)? Miből finanszírozza a beruházást (saját erő, támogatás és hitelek aránya)?

Felsorolandó a kölcsön fedezeteként felajánlott biztosíték(ok). Amennyiben többfajta biztosítékra is szükség van úgy azt is  részletezni kell (pl. bankgarancia, készfizető kezesség, jelzálog, kézizálog, a bankra engedélyezett árbevétel stb.). A hazai gyakorlatban  a pénzintézetek a hitel 150-200 %-át kérik fedezetként.

Információt kell adni a működésről is. Ezen belül működési költségekről, a bevételekről, az értékesítési csatornákról és az általános piaci helyzetről, ez a rész tartalmazza a megtérülésre vonatkozó  jövedelmezőségi számításokat is. Tartalmazza a vállalkozás pénzügyi kimutatásait is, így a nyitó mérleget, a pénzforgalmi és az eredménykimutatást.

Nyilatkozni kell a vállalkozás egyéb hiteltartozásairól és esedékessé vált, de nem teljesített fizetési kötelezettségeiről.

„Megkönnyíti” a hitelt nyújtó bank kiválasztását az a gyakorlat, amely szerint a bankok általában csak azoknak a vállalkozóknak, gazdasági társaságoknak adnak hitelt, akik legalább fél évre náluk vezetik folyószámlájukat és az „kedvező” képet mutat a vállalkozásról.

Amennyiben a pályázati kiírás tartalmazza az üzleti terv elkészítésének szükségességét, akkor vagy a kiírásból /pl. tender anyagból/ kell meggyőződni  a formai és a tartalmi szempontokról, vagy azokat a pályázat kiírójával kell tisztázni.

Körmös Honlapok

Zsadon Andrea
Seprenyi Éva
Hahn Vali
HEGYINE KEIL MARIANNA
Kassai Edina
NÉMETH ANNA
Miatovics Nada
Kriskó Barbara
Barnáné Gaál Judit
Műkörmösök további honlapjai
Műkörmös könyvtárak
Műkörmösök képei
Műkörmös termékcsoportok
Műkörmös alapanyagok

Hirdetés

Körömfutár - ingyenes kiszállítás
Műkörömépítő szakemberek
Műkörmös játékok - Nyerj!
Műköröm - minőségi termékek
Műkörmös kereső - körmös oldalak
Körmös szalon - a minőség
Műköröm zselé - videók
Körömdíszítés - havi TOP20
Műköröm képek - műkörmösöktől
UV lámpa karbantartása
Francia köröm - Step by Step
Gél lakk - világmárka
Műköröm .org - települések
Műköröm step by step - leírások
Műköröm készítés - körmös címek
Műkörömépítés - szolgáltató ajánló
Műköröm minták - Facebook oldal
Gél lakk minták - műkörmösöktől
Műkörmös tanfolyam - képzések
Spange - feszítőszálas spange
Műköröm díszítés -kombinált köröm
Crystal Nails műköröm
Műkörömépítő tanfolyam - neked
Műköröm csiszológép oktatás
Köröm minták - francia köröm
Műkörmök - műkörmösök alkotásai
Műszempillák - LuXLash
Műköröm tanfolyam - OKJ képzések
Vállalkozási ismeretek - tananyag
Műkörmös ismeretek - tananyag

Hirdetés

Műkörömépítő szakemberek
Műkörömépítő tanfolyam - neked
Köröm minták - francia köröm
Műköröm step by step - leírások
Műköröm zselé - videók
Gél lakk minták - műkörmösöktől
Műköröm - minőségi termékek
Vállalkozási ismeretek - tananyag
Műkörmös ismeretek - tananyag